Hepimiz dönem dönem saç dökülmesi yaşayabilmekteyiz. Normalde saçlar belirli bir yaşam döngüsü içersinde olup belirli dönemlerde dökülmeleri normaldir. Bu şekilde eskimiş saç gövdesi yenilenmiş olur. Saçlar proteinden yapıldıkları için zamanla eskirler ve saça yapılan işlemler bu eskime sürecini hızlandırır. Saç kökü normal bir şekilde eskiyen saç gövdesini atarak yerine sağlıklı bir gövde oluşturur.
Saç Dökülmesinde Doktora Ne Zaman Başvurmalı ?
Saçlarda zaman içersinde bir seyrelme ve açılma meydana gelmesi bir dermatoloğa başvurmanızı gerektirecek bir durumdur. Saçlarda zaman içersinde yavaş bir açılma veya daha hızlı aylar içersinde yoğun şekilde dökülmeyle oluşan açılmalar ciddiye alınmalıdır. Piyasadaki saç dökülmesine yönelik yer alan ürünlerin ilaç olmadığı ve yoğun dökülmelerde herhangi bir etkilerinin olmayacağı bilinmelidir.
Saç Dökülmesi Türleri Nelerdir ?
Genetik Dökülmeler (Androgenetik Alopesi) Bu tarz dökülmeler özellikle erkek ve kadınlarda saç ekimi yapılmasının en sık görülen nedenleri arasındadır. Sıklıkla ailede saçı dökülmüş olan başka kişiler bulunmaktadır ve seneler içersine yayılmış yavaş ilerleyen bir dökülme mevcuttur. Erkek ve kadınlarda ortaya çıkan hormonal bozukluklar ve stress bu dökülmenin hızı artabilmektedir.
Tepkisel ve diğer dökülmeler(Telogen – Anagen Eflium) Yalnış diyetler ve beslenme alışkanlıkları, demir ve vitamin eksiklikleri hatta 2-3 ay öncesinde yaşadığınız yoğun bir ateşli hastalık dahi bu tarz dökülmelere neden olabilir. Bu dökülmelerde iyi taraf 2-3 ay sürdükten sonra iyileşmeye başlamalarıdır. Tabii doktorunuz ek önereceği ilaçlarla bu süreci kısaltacaktır. Bunlar haricinde kanser tedavisinde verilen bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Kadınlarda oluşan genetik saç dökülmesi erkeklerde meydana gelen dökülme kadar yoğun olmaz ve saç çizgisi korunur. Saçın sadece üst bölgesinde saç köklerinde seyrelme meydana gelir. Ama bu bazı kişilerde çok yoğun ve belirgin olur. Bu nedenle saç ekimi , PRP ve ilaç tedavileri gibi uygulamalar gerekebilir.
Bayanların hormonal sistemi özellikle stresse daha hassas olduğu için stresin yoğunlaştığı dönemlerde dökülmeler hızlanır. Aynı zamanda gebelik dönemi sonrası , doğum kontrol haplarının kesilmesi ve adet düzensizlikleri gibi nedenler bu dökülmenin artmasına yol açar.
Genetik saç dökülmeleri sıklıkla bölgesel , seneler içersinde oluşan kayıplar olarak tariflenir. Tepkisel bir dökülme olmadığı için kişi kullandığı şampuan ve vitaminlerden fayda görmemiştir. Genetik saç dökülmelerinde de tedavi ancak ilaçlarla mümkündür. Yoğun durumlarda ise bayanlarda da FUE saç ekimi yöntemi başarı ile uygulanabilmektedir.
Genetik dökülme ailenizde saçı dökülmüş birisi varsa sizde de olacak anlamına gelmektedir. Genetik dökülme denmesinin nedeni özellikle saçlı derinin üstü ve yanlarında erkeklik hormonuna hassas saç kökleri var anlamına gelmektedir. Doğuştan bu kökler erkeklik hormununa aşırı hassastır. Erkeklik hormonu adeta bir zehir gibi bu kökleri etkiler ve onların zamanla incelmesine ve en son koparak kalıcı olarak dökülmelerine yol açar.
Dökülmenin yoğunluğu kişinin saç köklerinin hormona hassasiyetiyle orantılıdır. Bu nedenle bazı kişilerde 40 yaşlarında hafif bir seyrelme var iken bazı kişilerde 18 yaşlarında yoğun bir dökülme meydana gelebilir.
Genetik dökülme dünya üzerinde erkeklerde görülen en sık saç dökülmesi şeklidir. Genetik olarak hassas ve bir kere dökülmüş olan saç köklerini tekrardan ilaçlarla canlandırmak maalesef mümkün değildir. Genetik olarak dökülmüş bir alan ancak saç ekimi ile tekrardan canlandırılabilir.
Kulaklar arasında kalan bölgede genetik dökülmeden etkilemeyen sağlıklı saç kökü hücreleri bulunmaktadır. Saç ekiminde de bu kökler dökülmüş alanlara taşınır ve kalıcı olarak burada tekrar saçın çıkması sağlanır.
Erken genetik dökülmelerde eğer saçta sadece incelme ve seyrekleşme var ise ve tam kayıp gerçekleşmemiş ise ilaç tedavileri ve PRP gibi yöntemlerle dökülme durdurulabilir veya yavaşlatılabilir. Saç ekimi sonrasında da benzer bir tedavi ile yeni ekilen köklerin güçlendirilmesi ve daha canlı hale getirilmesi sağlanabilir.
Hastanemizde bu yönden gerekli ilaç , vitamin destek tedavisi yanında PRP gibi konudaki en son çıkmış tedavi yöntemleri uygulanmakta daha yoğun dökülmelerde ise FUE ile saç ekimi yapılmaktadır.
Saç Ekimi Kimlere Yapılır ?
18 yaş üzerindeki genetik saç dökülmesi , çevresel etkenler ve strese bağlı saç dökülmelerinde şayet hasta ilaç tedevisine cevap vermiyor ve de alın ve tepe bölgesinde hızla dökülme devam ediyor ise en ideal tedavi yöntemi saç ekimidir.18- 55 yaş arası uygun kök sayısına sahip hastalarda iyi sonuçlar alınır.
Saç Ekimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir ?
Sigara kullanımı
Alkol kullanımı
Çevre kirliliği
Hormonal etkenler ( Testesteron ve Troid Hormonu )
Ekim sonrası dikkatsiz davranmak ve hijyenin bozulması
Kişinin kronik hastalıkları ( Şeker hastalığı , kullanılan ilaçlar )
Demir ve vitamin eksikliklerine bağlı rahatsızlıklar
Hastanemizde saç ekimi sonrası ideal iyileşme istendiği için saç ekimi planladığımız hastalarımıza ekim öncesi bazı kan testleri uyguluyor ve sonuçlara göre saç ekimini planlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki saç ekimini vücudun kabul edebilmesi için kişinin genel sağlığının da ideal durumda olması gerekmektedir.
Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır ?
Saç ekimi yapıldıktan 2-3 gün sonra ekim yapılan kişi iş ortamına geri dönebilir. Yaklaşık 10 ile 15 günlük bir süre sonrasında işleme bağlı izler kaybolur. İlk 2 aylık süreç içinde saçlar normal uzar. Ancak üçüncü ve dördüncü aylarda saçlarda hafif dökülme olabilir. Altıncı ayda ekim yapılan tüm saç çıkar ve kişi istediği görünüme kavuşur.
Saç Ekiminin Yararları Nelerdir ?
Ekim sırasında zayıflayan saç kökleri ekim ile birlikte kanlanmanın arttığı iyileşme dönemine giren saçlı deride daha iyi beslenerek güçlenir.
Psikososyal açıdan kişinin özgüveni artar ve her konuda başarısı tetiklenir.
Kişi kendisi ile barışık olur.
Görsel anlamda daha genç bir görünüme kavuşur.
Özellikle genç yaşlarda saç ekimi, alınacak greftlerin hem daha fazla olmasını sağlar hem de ileriki yaşlarda birkaç seans daha uygulanması gerektiğinde yeterli greft alımını kolaylaştırır.
FUE Yöntemi ile Saç Ekimi Nasıl Yapılır ?
Hastanemizde saç ekimi kararı verilmeden önce saç ekimi yapılacak hastamız bazı değerlendirme aşamalarından geçer. Bu basamakların tek nedeni saç ekimi gibi sabır ve maddi yatırım gerektiren bu işlemin ardından hastanın ideal ve beklenir sonucu almasıdır. Bu aşamalar şu şekildedir :
Dermatolog tarafından hastanın değerlendirilmesi : Bu basamakta saç dökülmesi tipi belirlenir ve hastanın genel sağlık durumu , var olan hastalıkları , kullandığı ilaçlar gibi saç ekimi başarısı etkileyecek faktörler tespit edilir.
Laboratuar tahlilleri : Doktorumuz tarafından istenen kan testleriyle kişinin sağlık durumu ortaya çıkar. Bu şekilde saç ekimi için ideal sağlık durumuna sahipse ekim uygulanır , değilse gerekli tedavi ile ideal duruma getirilir.
Bilgisayarlı saç cildi analizi : 50 büyütme ile saç derisi video mikroskop ile değerlendirilir olası problemler tespit edilip tedavisi uygulanır. Saç dökülmesi , saç incelmesi problemi yaşayan hastalarımızda da bu yöntem uygulanmakta ve saç tedavilerinin başarısı bu yöntemle takip edilmektedir.
Dermatoloğumuz yönetiminde ekimin uygulanması : Saç ekimine katılan doktorlarımızın yönetiminde gerektiğinde saç ekimi ekibimize dahil sağlık personelimizin de yardımıyla saç ekimi uygulanır.
Ekim sonrası PRP , ilaç ve vitamin desteği : Saç ekimi sonrası önerdiğimiz PRP işlemi ile ekim sonrası köklerin canlı kalma olasılığı yükselmekte ayrıca iyileşme hızlanmaktadır. PRP yöntemi FDA tarafından onaylanmış ve dünyada saç ekimi sonrası faydaları bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Dermatoloğumuzun önereceği ilaç ve vitamin desteğiyle sadece ekim sonrası değil tüm hayatınız boyunca sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmanızı hedefliyoruz.
Fue Yöntemiyle saç ekiminin basamaklarını anlatmak isteriz :
Birinci basamak : Saçlı deri lokal anestezi ile uyuşturulur. Uygun greft sayısının alınacağı bölgelerin tespiti yapılır. Ense bölgesi ile kulak üstünden enseye doğru uzanan bölgeden kalıcı kökler alınır.
İkinci basamak : Bu evrenin kararı hastanın ense cildindeki saç köklerinin durumuna göre verilir :1. Köklerin Manuel Olarak Alımı: Bu yöntem ense bölgesi zayıf olan hastalarda uygulanır. Bu şekilde daha fazla sayıda kök almak mümkün olmaktadır. Bu yöntemle 3000-3500 kök (greft) alınsa da işlem süresi uzamaktadır.2. Mikromotor Kök Alımı Yöntemi: Kök alım süreci hızlıdır ve işlem manuel yönteme göre daha kısa sürmektedir.
Üçüncü basamak : Ekimin yapılacağı bölge tespit edilir ve kanal açma işlemi uygulanır. Kişinin saçı ekildikten sonra görüntüsünün doğal olabilmesi için ekimin yapılacağı bölgenin çok iyi belirlenmesi çok önemlidir. Özellikle alın çizgisi ve şakakların simetrik olarak çizilmesi ve tek bir çizgi halinde olmaması önem taşır. Açılan kanalların da alınan greftlerin büyüklüğüne uygun olması ve doğal görüntüyü sağlayacak açıyı vererek oluşturulması daha doğal görünen bir saç ekimi yapılmasını sağlar.
Dördüncü basamak : Alınan greftlerin düzgün bir biçimde ayıklanarak uygun greftlerin uygun bölgelere travmatize etmeden yerleştirilmesi basamağıdır.
Dermatolog Kontrolünde
Laboratuar Tahlilleri
Bilgisayarlı Saç Analizi Sonrası
Dermatolojik İlaç ve Vitamin Desteğiyle
Hekimlerimiz Yönetiminde Ekim